Auphan-Charpentier

Marseille (13)

Logements, 2017

Dans ce quartier dont la cohérence a été perdue depuis la création de l’autoroute A7, notre projet entend reconstituer le tissu urbain existant pour retrouver la cohérence perdue depuis la création de l’autoroute A7. L’étude urbaine menée par l’agence François Kern a notamment mis en place un maillage de rues à partir des impasses existantes. Nos deux bâtiments, réalisés avec l'agence Zakarian Navelet, répondent à cette intention. Ils construisent la ville simplement: alignement sur les rues existantes et sur la nouvelle rue Oscar Tessier, variations de hauteur pour dynamiser la ligne de faîtage, jeu de volumes pour rappeler le rythme vertical du quartier.

 

 

Two buildings, one style

Il ne s’agissait pas de construire une diversité artificielle entre les deux îlots. Mais d'assumer une parenté d’écriture entre les deux bâtiments Nord et Sud. L’ensemble se construit ainsi une identité propre dans le tissu hétérogène qui l’entoure. Penser des logements en ville, c’est s’inscrire dans l’acte de construire la ville: il est inutile de compliquer la tâche, il faut chercher l’évidence. La linéarité de la rue sera rompue par un bâtiment qui s’interpose entre les deux îlots des 183 logements.

 

Urban façade. Vertical minerality

A stark white mineral silhouette. The façade overlooking the street is sober. It allows itself a few rhythmic variations. Making play of its windows, it launches itself skywards, seeking verticality. Meanwhile, along the motorway, it imposes its horizontality, its form attracting the gaze of passing city-dwellers.

Domestic façade. Horizontal intimacy

The heart of the island is intimate and homely. A domestic façade characterised by a horizontality underlined by large terraces and a guardrail in galvanised steel. Generous trraces prolong the apartments, providing an additional living area. Wood panels, ready to be dressed, protect residents’ intimacy. In opposition to the minerality of the façade overlooking the street, the heart of the island features warm colours and climbing plants.

Loggias. Life outdoors

The residential units have large terraces ranging from 6 to 18m², providing an additional living area. The thick wood panels support décor and vegetation. There are various pieces of equipment, including a table and a barbecue, storage units and two deckchairs. Each one reveals a little of its character on the loggia, installing itself in the sun.

Olive trees in the sky

The semi-subterranean car park extends along the ground floor level to the heart of the island. It is shared by all the residential units. The roof of the car park is a metal structure that references the neighbourhood’s industrial character. It supports vegetation composed of climbing plants (ivy) and olive trees. From the residential units, the cars are hidden by the vegetation. Seen from the cars, the olive trees seem to float in the sky.

Localisation
Marseille (13)

Maîtrise d’ouvrage 
Nexity Georges V

Programme
183 logements sociaux et en accession

Surface
12120m² sdp

Montant des travaux
12,3M € ht

Dates  
2017

Mission  
Complète

Partenaires
Leclercq Associés 
Zakarian & Navelet
TEP2E
EPR: Bet structure

Equipe 
Alexandre Sfintesco, Guillaume Sicar 

Photographe
Stéphane Chalmeau

Localisation
Marseille (13)

Maîtrise d’ouvrage 
Nexity Georges V

Programme
183 logements sociaux et en accession

Surface
12120m² sdp

Montant des travaux
12,3M € ht

Dates  
2017

Mission  
Complète

Partenaires
Leclercq Associés 
Zakarian & Navelet
TEP2E
EPR: Bet structure

Equipe 
Alexandre Sfintesco, Guillaume Sicar 

Photographe
Stéphane Chalmeau